13 Aralık 2019 Cuma

Tavsiye Kitap: Âdem'den Öncesine Dönüş / Şaban Ali Düzgün

Vee 2019'da bitirdiğim bir başka kitap; "Âdem'den Öncesine Dönüş". Bu eseri içsel evrenime bir roket gibi düşüren Şaban Ali Düzgün hocanın, emeğine, bilgisine ve zamanına bereket diliyorum. Umud ediyorum ki bu kitap tohumu ile zihin dünyamda faydalı bir hasat elde edeceğim.

  Bu kitabın elbette yalnızca bir defa okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Bazı kelimeler, cümleler vardır ki biz onları zihnimize seslendirmekten ziyade çekiç alıp onları zihnimize iyice çakmamız gerekiyor. İşte bu kitap da tam zihne çakmalık bir muhtevaya sahip. 
  
  Kitabın içeriğine doğru mercek tutacak olursak; 
•Toplumu içten çökerten, kin ve rekabet tohumlarını eken; mezhepçi fanatizmi, 
•Şiddet ( Kadına, çocuğa, farklı etnik ve düşünce sahiplerine)
•Bir Savruluş Trajedisi: IŞİD
•Modernite
•Ataerkil kültürün tahakkümündeki Kadın
•Bilgi Ahlâkı gibi konulara geniş bir çerçeveden bakar. 

  Kitapta baştan sona üzeri dogma, geleneksel ve kültürel tozlarla kaplı İslam dinini sterilize edip onu saf ve kendi doğasında bırakmaya çalışılmış. Yine yazara göre, odağında insan onuru, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve barış olan İslam'ın; kirli zihinlere, çıkarcı otoritelere yem olmaması için bu dinin mensuplarınca derhal bir fikir cihadının yapılması elzemdir.

  Yine kitabın muhtevasında; İslam'ın insanlaştıramadığı zihinlerin bastırdıkları şiddet duygularını ortaya çıkarabilmek için gerekçe olarak İslam'ı öne sürmelerini dile getirip, İslam'ın barış ve esenlik kaynağı olduğunu düstur edinmek gerektiğini vurguluyor. "İyi insan projesi" olarak İslam, kadınları tahakküm altında tutmak isteyen zihinlere, kendi otoritesiyle hükmetmek isteyen yönetim sevdalılarına, farklı düşüncelere sahip insanların/ötekilerin katlini isteyenlere; asla bir mesned teşkil etmiyor. Aksine bütün bu kötülüklerin mesnedi olarak, İslam'ın en büyük çeldiricileri olan Müslümanları(!) işaret etmemiz pek yanlış sayılmayacaktır.

  Günümüz müslüman coğrafyasındaki sorunlara (ekonomik, siyasi toplumsal ahlaki çöküş, savaş, kıtlık, geri kalmışlık vs.)  bakıp İslam hakkında, onun uygarlık için sunmuş olduğu ilkeler hakkında "tıkanıklığı gideremiyor" gibi bir neticeye varmanın yanlış olduğu kanaatindeyseniz bu kitabı okumanızı ve başucu kitabınız olarak kütüphanenizde tutmanızı tavsiye ediyorum. 
Keyifli Okumalar 

Kübra Değirmenci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder