29 Aralık 2019 Pazar

Tavsiye Film: The Color Of Paradise /Cennetin Rengi


➡1999 İran yapımı film, doğuştan kör olan Muhammed adlı bir çocuğun, okul çağında çocukluğunun en güzel en masum yıllarında karşılaştığı problemleri konu alıyor. Sanılanın aksine, Muhammed gözleri görmediği için yaşam karşısında güçlük çekmiyor. O gayet başarılı bir öğrenci ve yeri geldiğinde de her duruma adepte olabilecek kadar güçlü, yetenekli ve merhametli bir çocuk. Muhammed'in tek engeli, gözleri görmediği için önüne çıkan "insan" engelidir. 

➡Muhammed'e gözleri görmüyor diye değil, görme engelinden ötürü kendisinden utanan bir babaya sahip olduğu için "engeli var" diyebiliriz. Şu soruyu herkesin vicdanına sormasını temenni ediyorum:
 Normal(!) birer insan olmadıkları, farklılıklara (zihinsel veya bedensel) sahip oldukları için insanların; kendilerine, yeteneklerine, düşüncelerine odaklanmayı bırakıp merceklerimizi "farklılığa" tuttuğumuz için bir "engel" yaratmış olmuyor muyuz? 

➡Filmin bana göre en can alıcı sahnesi, Muhammed'in kendisi gibi kör olan marangoz ustasının yanına zorla verildiğinde onunla yaptığı şu diyalog:
 "Allah'ı bulana kadar ellerimle her yere  dokunacağım. Ve bulduğumda da, kalbimin bütün sırları dahil, her şeyi anlatacağım."
Keyifli Seyirler

Kübra Değirmenci


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder