30 Ocak 2020 Perşembe

Tavsiye Kitap: Beş Sevgi Dili / Gary Chapman

Vee 2020'de bitirdiğim bir başka kitap, "Beş Sevgi Dili" / Gary Chapman. Bazı kitaplar vardır hayat kurtarır. Maslow'un "ihtiyaçlar hiyerarşisindeki" temel (fizyolojik) ihtiyaçları karşılayan ekmek gibi, su gibidir...  Bu kitabı da öyle tanımlayabilirim. Soluksuz bir şekilde hiç ara vermeden okuyabileceğiniz nitelikte bir eser. Böyle bir tohumu zihin dünyamıza eken Dr. Gary Chapman'a hayat boyu müteşekkir olacağımı düşünüyorum. Zira muhtevasının ehemmiyetiyle kitap hâlâ zihnimin her bir köşesini meşgul ediyor.

Kitap, insanlarda belirgin olarak beş sevgi dilinin olduğundan bahseder. Bu sevgi dillerinin baskınlık ölçüsü her insanda farklıdır. Peki nedir bu beş sevgi dili?

1) Onaylayıcı Sözler
2) Kaliteli Zaman
3) Hediye Alma
4) Hizmet Eylemleri
5) Fiziksel Temas

Bu beş sevgi dili de her insanda mevcuttur. Ama içlerinden bir veya iki tanesi  daha baskındır. Doğal olarak kendimizde baskın olan sevgi dilimizle bize yaklaşıldıkça sevildiğimizi anlayabiliriz. Böylece sevgi depolarımız dolup taşar. Belki de sorun sevilmiyor oluşmuzda değil, yanlış sevgi diliyle sevildiğimizdedir. Ne dersiniz??

 Birincil baskın sevgi dillerinin yanı sıra eşlerinin, çocuklarının veya dostlarının birincil sevgi dilleriyle onlara sevgilerini gösterebilmek için her insanın ikinci bir sevgi dilini öğrenmesi gerekmektedir. Eğer kendi birincil sevgi dili dışında karşıdaki insanın baskın sevgi dilini de öğrenmeyi seçerse, "SENİ SENİN DİLİNDE SEVİYORUM. SENİN İÇİN BANA YABANCI BİR DİL GİBİ GÖRÜNEN SENİN SEVGİ DİLİNİ ÖĞRENİYORUM." demek istemiştir. İşte burada da o meşhur sözü alıntılamak isterim "Sevgi emekti.."

Birini sevmek, sevgini ona göstermek tıpkı yabancı bir dil öğrenmek gibiymiş. Öyle anlatıyor kitabında Dr. Chapman. Bu çok zahmetli ve yorucu olabilir. Olmalıdır da. Çünkü gerçekten sevgi emek ister, zaman ister, fedakârlık ister, su ister, güneş ister, ilgi ister. İşte o zaman ektiğiniz sevgi tohumları büyüyüp bir ağaç olduğunda gölgesinde serinleyebilirsiniz. Mevsimler geçse de ağaç yapraklarını dökse de tekrar dirilecek ve yeşerecektir. Sonuç olarak o ağaç hep orda sırtınızı yasladığınız yerde duracaktır. Bu yüzden sevgiye emek ve zaman harcayın. "Aşık olmak" gibi illüzyonlara takılıp sevgi depolarınızı boş bırakmayın.

Kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum.  Evli olup mutlu bir yuvaya sahip olanlar mutluluklarına mutluluk katabilirler. Veya evliliğinin artık çıkmaz sokakta olduğunu düşünenlere bir umut niteliğinde ışık  da tutabilir. Yahut henüz evlenmemiş ve evleneceği insanı seçme aşamasında olan herkese tavsiye ediyorum. Hatta durun! Sevmek ve sevilmek için bir adım atmak isteyen herkese sevgi dilini tavsiye ediyorum.  
Keyifli Okumalar

Kübra Değirmenci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder